ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

  "Η εκδίκηση των μανιταριών "
Άγκυρα, 1999
Εικονογράφηση: -
ISBN: 960-234-616-7

Περίληψη:
Το διαστημόπλοιο "Αϊνστάιν" ξεκινάει για τον πλανήτη "Χίμαιρα". Πρέπει να φέρει στη γη θεργήλιο, καύσιμο απαραίτητο για την επιβίωση της ανθρωπότητας της τρίτης χιλιετίας. Πώς όμως αντιδρούν τα όντα που ζουν στη "Χίμαιρα", όταν βλέπουν τους γήινους να λεηλατούν τον πλανήτη τους, και πως τους εκδικούνται;

Το "Μούτρο" είναι ένα κουτάβι που το παράτησαν τ' αφεντικά του μόλις τελείωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές. Ο Ηλίας το παίρνει σπίτι του, το γιατρεύει, το φροντίζει κι οι δυο τους δένονται με μια μεγάλη αγάπη. Τι γίνεται όμως όταν το επόμενο καλοκαίρι ξαναέρχονται τα παλιά αφεντικά του σκύλου και θέλουν να τον πάρουν πίσω; Με ποιον αποφασίζει να μείνει τελικά το "Μούτρο";

Ένα πολύτιμο χαλί φερμένο από τη Σμύρνη κουβαλάει την ιστορία, τις μνήμες και τις περιπέτειες του ξεριζωμένου ελληνισμού της Ιωνίας. Πώς γλίτωσε η γιαγιά Αντιγόνη από τη μεγάλη σφαγή του 1922; Ποιο φοβερό μυστικό φανερώνει στην εγγονή της;

Kριτικές:
"...το νέο βιβλίο της Λ.Ψαραύτη αποτέλεσε έκπληξη για δύο λόγους: πρώτα γιατί δεν υπολείπεται σε πνοή και φαντασία έναντι των προηγούμενων βιβλίων της - ένα επίτευγμα δύσκολο όταν στους ώμους μιας πολυγραφότατης συγγραφέα βαραίνει μια πολύχρονη παράδοση γραφής υψηλών απαιτήσεων - και κατά δεύτερο λόγο γιατί η Λ.Ψ. έσπασε την προσωπική παράδοση της συγγραφής μυθιστορημάτων και συνέθεσε έξι μικρές ιστορίες για νεαρούς ενήλικους.

Θετική και απολαυστική η πρώτη ανάγνωσή τους, ψυχαγωγεί το νεαρό αναγνώστη και τον διαπερνά σαν ηλεκτρικό ρεύμα διαφορετικής...τάσης. Μ' αυτό το σπονδυλωτό έργο η Λ.Ψ. προσκαλεί τον αναγνώστη στο χώρο και στο χρόνο. Κάθε μικρή ιστορία αποτελεί μια στάση σ' ένα ξέφωτο του κόσμου, όπως η συγγραφέας τον αντιλαμβάνεται και τον αισθητοποιεί.

...Οι έξι ιστορίες έχουν κοινή συνισταμένη την ευαισθησία, τον ανθρωπισμό, την αμεσότητα και την πυκνότητα νοημάτων που χαρακτηρίζουν τη Λ.Ψ.

Ως κυρίαρχο γνώρισμά τους αναδύεται το ύφος, η εξατομικευμένη μορφή ομιλίας της συγγραφέα. Η ιδιόλεκτος του λογοτέχνη είναι εμφανής σ' αυτή τη συλλογή, καθώς προβάλλεται σε έξι διαφορετικά θεματικά πλαίσια - όσα και οι ιστορίες της - κατά συνέπεια προσαρμόζεται στις απαιτήσεις καθεμιάς από αυτές και παρά ταύτα διαγράφεται με τα σαφή και ιδιαίτερα γνωρίσματά της.

...Ίσως γι' αυτό το λόγο το έργο της Λ.Ψ. δεν αναδίδει την οσμή της ναφθαλίνης αλλά την ευωδία της λεβάντας , γιατί κατέχει τον τρόπο να μετασχηματίζει, να προβάλλει και κατά συνέπεια να ενσωματώνει το παρελθόν στο παρόν δημιουργικά και δυναμικά. Το χιούμορ - διακριτικό και καίριο - αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο του ύφους της και διανθίζει τις ιστορίες της.
Μ' αυτή τη συλλογή μικρών ιστοριών η Λ.Ψ. ανανεώνει τη λογοτεχνική δημιουργία της τόσο στο επίπεδο του γραμματειακού είδους όσο και στο επίπεδο καλλιέργειας και αποκρυστάλλωσης του ύφους της.

"Η εκδίκηση των μανιταριών" επιβεβαιώνει την ωριμότητα της γραφής της και αποτελεί απόδειξη ότι έχει αποφύγει τον κίνδυνο της μανιέρας. Είναι ένα στοίχημα-πρόκληση που έβαλε η Λ.Ψ. με το λογοτεχνικό ego της και το κέρδισε."
Μαρία-Μάρθα Τζαφεροπούλου
Διδάκτωρ Φιλολογίας
"Η Λέσχη των εκπαιδευτικών",τεύχος 28, 2002

"Έξι ωραιότατα διηγήματα για νέους...Λιτός, συμπυκνωμένος, ουσιαστικός ο λόγος, αγγίζει θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος...Σε όλα θα λέγαμε ότι υπάρχει η έγνοια για τον άνθρωπο - περισσότερο τον ανυπεράσπιστο - και για το περιβάλλον....Γραμμένα με ένταση και συγκίνηση, με διαλόγους καθαρούς και ευθύβολους - που κάπως ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα του πόνου και της νοσταλγίας - είναι ένα ακόμα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της συγγραφέα...
Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 14.4.2000

...Στα διηγήματα, γραμμένα ζωηρά και λιτά, υπογραμμίζεται η ανησυχία για το περιβάλλον, η υποχρέωση να το φροντίζουμε, ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε στα ανυπεράσπιστα - ιδίως - πλάσματα και η διατήρηση της μνήμης.
Υπογραμμίζεται επίσης, πως δεν είναι οι λαοί που απεργάζονται τις καταστροφές, τις διαμάχες, τις συρράξεις και την προσφυγιά, αλλά οι ηγέτες και οι σκοτεινές και ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Όνειρο και μέλημα κάθε λαού είναι τα έργα της ειρήνης και της προκοπής.

...Με λόγο καίριο και προσεγμένο, υπογραμμίζονται οι αξίες της ζωής, η ανθρωπιά και η φιλία."
Εφημερίδα "Ριζοσπάστης" 15.6.2000

"...Πρόκειται για έξι διηγήματα τα οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται να έχουν αυτονομία γραφής, ο προσεκτικός αναγνώστης όμως μπορεί να διακρίνει το συνεκτικό στοιχείο της συλλογής και το οποίο είναι ο προβληματισμός της συγγραφέα πάνω στα οικουμενικά θέματα του περιβάλλοντος, του ανθρωπισμού και της ελευθερίας....Τα διηγήματα στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από χαμηλόφωνο ρεαλισμό, αμεσότητα αφήγησης και αίσθηση του μέτρου, στοιχεία που εντάσσουν οργανικά το βιβλίο στην ευδιάκριτη κατηγορία της ποιοτικής γραφής."
Περιοδικό "Διαδρομές", Αρ.57, 2000

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::