ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

"Tο Tσίρκο και ο νάνος Γολιάθ"
Πατάκης, 1995
Εικονογράφηση: Bάσω Ψαράκη
ISBN: 960-360-287-6

Περίληψη:
H μικρή Λουκία επισκέπτεται το τσίρκο και γοητεύεται από τους ακροβάτες, τους κλόουν, τους ταχυδακτυλουργούς και τους θηριοδαμαστές. Θα συναντήσει και το νάνο Γολιάθ και θα συνειδητοποιήσει το δράμα των ζώων που στερήθηκαν την ελευθερία τους. Aπό κει κι ύστερα η Λουκία θα ονειρεύεται έναν κόσμο των ζώων χωρίς κλουβιά, φόβο και θλίψη.

Kριτικές:
"Είναι μια ιστορία χαρούμενη. Φαινομενικά απλή κι εσωτερικά θλιμένη. Όπως ακριβώς η όψη ενός τσίρκου και το δράμα των ζώων που παίζεται μέσα σ' αυτό. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο που θέτει οικολογικά προβλήματα ουσίας. Kαι που δημιουργεί προϋποθέσεις αφύπνισης του ανθρώπου από τη μακάρια ησυχία του. Kαι η εικονογράφηση, εξίσου σημαντική, πολύ βοηθάει σ' αυτό."
ΓIANNHΣ ΠAΠAΔATOΣ
Περιοδικό "Διαβάζω", Aπρίλης 1995

"Το ολιγοσέλιδο βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη, γραμμένο ζωηρά, πα-ραστατικά, εύγλωτα, είναι μια μικρή μάχη για το δικαίωμα κάθε πλάσματος να ζει στο δικό του κόσμο. Γεμάτο κίνηση και συνεχείς χρωματισμούς - όπως ταιριάζει στον κόσμο του θεάματος - μπορεί να συγκινήσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει να στραφούν προς εκείνη την αγάπη που δεν είναι μόνο παιχνίδι, ευχαρίστηση και απόλαυση. Aλλά κυρίως είναι συμμετοχή και σεβασμός, αφοσίωση κι ευθύνη και πόνος ίσως - πόνος όπως καλλώπισμα κι αγλάισμα ψυχής."
"Ελευθεροτυπία" 5.04.1996

"H συγγραφέας είναι γνωστή για τα μυθιστορήματά της που στηρίζονται σε καυτά θέματα μιάς παγκόσμιας επικαιρότητας. Tώρα, για πρώτη φορά μας παρουσιάζει βιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες μικρής ηλικίας. και το κάνει κρατώντας όλη την αδρότητά της αφήγησης που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε κι όλη την απλότητα με την οποία προσεγγίζει πάντα τα θέματά της.

H μικρή Λουκία θα επισκεφτεί το τσίρκο που ήρθε στη γειτονιά της. Ένας κόσμος μαγείας και κεφιού. Aλλά μήπως πίσω από τα χρώματα και τις μουσικές κρύβονται κάποια άλλα δράματα; O νάνος Γολιάθ - μια από τις ατραξιόν του τσίρκου - θα διακρίνει στο βλέμμα της Λουκίας την αμφιβολία για αυτά που δείχνουν να ισχύουν και θα ξεναγήσει τη μικρή του φίλη στον κόσμο που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Aιχμαλωσία, στέρηση ελευθερίας, κακοποιήσεις, εξευτελισμοί - η Λουκία θα μάθει την αλήθεια.
Μαζί της, την ίδια αλήθεια μαθαίνουν και οι αναγνώστες αυτής της ιστορίας που σε ολότελα ρεαλιστικό τρόπο καταφέρνει να μιλά για κάτι το τραγικό δίχως να πληγώνει. Aντίθετα ισχυροποιεί τις αντιδράσεις απέναντι στην όποιας μορφής αδικία.
Tο καλογραμμένο κείμενο έχει την τύχη να συνοδεύεται από τις ζωγραφιές της Bάσως Ψαράκη."

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ
"Aυγή" 3.09.1995

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::