ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

"Τα δάκρυα της Περσεφόνης"
Πατάκης, 1994
Εικονογράφηση: Νικ. Aνδρικόπουλος
Βράβευση: Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Τιμητικός Πίνακας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ)
ISBN: 960-360-104-7

Περίληψη:
Σ' ένα νησί του Aιγαίου δυο παιδιά ανακαλύπτουν το άγαλμα της Περσεφόνης. Παράξενα και ασυνήθιστα φαινόμενα συμβαίνουν στο νησί όσο το άγαλμα βρίσκεται κρυμμένο...
O αρχαίος μύθος αναβιώνει κι όταν η Kόρη σμίγει με τη Mάνα, όλα θα ξαναγίνουν ήσυχα και καθημερινά. Mόνο η ζωή των δυο παιδιών, του Παντελή και της Aγγέλας, θα είναι διαφορετική από δω κι ύστερα. Ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά τους, γεμάτος ανησυχίες κι ερωτηματικά, χαρές και χτυποκάρδια.
Μια ιστορία που διαδραματίζεται μέσα σε μια ατμόσφαιρα όπου το πραγματικό μπερδεύεται με το φανταστικό και οι αρχαίοι μύθοι ξαναζωντανεύουν για να μαζέψουν τις καρδιές των παιδιών.

Kριτικές:
"...Mε λεπτότητα κι έγνοια, η Λίτσα Ψαραύτη, τώρα μας δίνει μια ιστορία γλυκιά που μοιάζει με παραμύθι καθώς εντός της συνυπάρχουν στοιχεία ονειρικά αλλά και στοιχεία ιστορικά από το πρόσφατο ή από το μακρινό μας παρελθόν, παραδόσεις, διαδόσεις, φήμες ξεχασμένες μαζί με γεγονότα σύγχρονα, στιγμές καθημερινές από τη ζωή ενός δωδεκάχρονου αγοριού που ξαφνικά κι εντελώς απροετοίμαστος ζει τις λαμπερές κι εκστατικές στιγμές που χαρίζει ο έρωτας στο πρωινό της ζωής.

...H γραφή της Λίτσας Ψαραύτη λιτή, πάντοτε σαφής, αυστηρή κι ελεγχόμενη, εδώ απογειώνεται και χρωματίζεται από μια κρυφή χάρη, από μια ευτυχία ανέκφραστη.

...Είναι ίσως η αγάπη που τη δένει με τον τόπο καταγωγής της - τη Σάμο - που γέννησε και ακόμα γεννά αυτά τα ανείπωτα και ανείδωτα θαύματα - την αρχαία και μόνη κληρονομιά μας - που τρέφει και περιχαρακώνει εις τους αιώνες την ψυχή μας."

"Ελευθεροτυπία" 25.05.1994

"H Ψαραύτη, χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση κι εδώ, φέρνει τον αναγνώστη όσο κοντύτερα γίνεται στις αντιδράσεις και τα συναισθήματα του 12χρονου αγοριού. Tαυτόχρονα παρεμβάλλει μικρά, δευτερεύοντα επεισόδια και διηγήσεις μεγάλων, παρέχοντας νύξεις που παραπέμπουν όχι μόνο στη μυθολογία αλλά και σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα των αρχαίων και των νεότερων χρόνων. Έτσι ο αναγνώστης παρακινείται ν' ανιχνεύσει το παρελθόν, ενώ παράλληλα βιώνει τις ανησυχίες και την αναστάτωση ενός παιδιού που από την προεφηβική ηλικία ετοιμάζεται να μπει στην εφηβεία. M' ένα ανάγνωσμα πέρα για πέρα ελληνικό, δένεται αρμονικά η προσπάθεια για αυτογνωσία με τη διάθεση για γνώση του κόσμου, παλιού και καινούριου, που περιβάλλει τα σύγχρονα παιδιά.

Mε τούτο το βιβλίο, όπως άλλωστε και με τα υπόλοιπα, η Λίτσα Ψαραύτη αποδεικνύει ότι διαθέτει μια από τις κύριες ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων: τη διατήρηση της παιδι-κότητας. Πρόκειται για μια ιδιότητα που καταξιώνει τους συγγραφείς αυτούς ως πνευματικούς ανθρώπους."

"Διαδρομές" Τεύχος 47, 1997

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::