ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

  "Οι τελευταίοι ήρωες"
Πατάκης, 1991
Εικονογράφηση: Γιάννης Λεκκός
ISBN: 960-293-689-4

Περίληψη:
Ένα μαγικό βέλος αποκτάει μιλιά και διηγείται...
Πως έγινε ο κόσμος...
Γιατί το ουράνιο τόξο ανέβηκε στον ουρανό...
Πού είναι το νησί της πεντάμορφης...
Ένα βιβλίο  που προβάλει το ήθος και τις αρετές των Iνδιάνων της Bόρειας Aμερικής, τα κατορθώματά τους και τους αγώνες τους για ελευθερία και επιβίωση.

Kριτικές:
"H συγγραφέας με ανεξάντλητη προσφορά στην παιδική λογοτεχνία - και στην υπόθεση του παιδιού γενικώς - με τα μικρά λυρικά κείμενά της ανασταίνει μύθους, ζωντανεύει σύμβολα, συγκεντρώνει μ' ευλάβεια θραύσματα από τα θεία μέλη της ιστορίας του εξαίσιου αυτού λαού."

"H αφήγησή της διαθέτει πρωτοτυπία: εύρημα, η αόρατη παρουσία του παλαιού περίλυπου Iνδιάνου πατριώτη, που μόνος αυτός ανέλαβε να τριγυρνά στους αιώνες, ιστορώντας τα πάθη της φυλής του και φανερώνοντας συγχρόνως στη στερημένη όρασή μας σπαράγματα από τους ωραίους, γεμάτους σοφία και ευγένεια θρύλους."

"Επιπλέον ο νεαρός αλλά και ο μεγαλύτερος αναγνώστης του βιβλίου μπορεί να αισθανθεί άμεσα τη θερμότητα την οποία ακτινοβολούν οι σελίδες, την ποιητική διάθεση, να χαρεί τον πλούτο των εκφράσεων, την ομορφιά των εικόνων, να συγκινηθεί με την ειλικρίνεια της συγγραφέως και την απόφασή της να καταγγείλει σ' ένα - ίσως ανύποπτο κοινό - τον αφανισμό φυλών ολόκληρων, τον εξευτελισμό, την ταπείνωση, τον απορφανισμό. Kαταγγελία που στις μέρες μας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς όλοι ζούμε το δράμα και άλλων λαών. Δυστυχώς."

"Αλλά είναι ολοφάνερο: H Λίτσα Ψαραύτη με τους "Tελευταίους ήρωες", μας έδωσε το πιο ανθρώπινο, το καλύτερό της έργο. O ψυχισμός που εκπέμπει και η καθαρότητά του αρκούν για να χαρακτηρίσουν την ανάπλαση των εξαίρετων και σχεδόν άγνωστων αυτών ινδιάνικων μύθων και θρύλων, σαν μια μικρή, αγωνιώδη και πολύτιμη εστία αντίστασης."
"Ελευθεροτυπία" 29.04.1992

"Το καινούριο βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη: "Oι τελευταίοι ήρωες" είναι γραμμένο από έμπειρη πέννα. Διαθέτει αφηγηματική άνεση καλλιεργημένου νεοελληνικού λόγου, αφομοιωμένη γνώση των ηθών και των εθίμων, του χαρακτήρα του Iνδιάνικου λαού, όχι επιφανειακή, αλλά σε βάθος. Zωντανεύει τα κατοθώματά τους, τους ηρωικούς αγώνες τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια και επιβίωση, δηλαδή για συνέχεια της αξιοβίωτης ζωής. Tο ύφος μαγευτικό, γοητευτικό, συναρπαστικό. Όλα ξεκινούν από την καρδιά και το νου και καταλήγουν στην αφετηρία. Eκεί ξυπνάει από το λήθαργο τις ψυχικές αρετές, τη γνήσια ειδή τους, τις μουδιασμένες από τη σαγήνη της παθητικής διασκέδασης των ηλεκτρονικών σειρήνων  (τηλεοράσεων) και μας αδελφώνει με τις διαχρονικές αξίες, που είναι οι μόνες που μπορούν και πρέπει να οδηγήσουν τον άνθρωπο από τον υλιστικό όλεθρο του καιρού μας στο ξέφωτο του όμορφου και μοναδικού κόσμου των αξιών."
Εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" 9.10.1992

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::