ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

Ο Αργύρης και το δελφίνι
Ψυχογιος, Αθήνα 2013, Σελ. 63
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
ISBN:978-618-01-01

Περίληψη:
Ένα όμορφο πρωινό ο μικρός Αργύρης με τον πατέρα του πηγαίνουν για ψάρεμα Ο καιρός όμως χαλάει και η βάρκα τους αναποδοηυρίζει. Πατέρας και γιός παλεύουν με τα άγρια κύματα.Ένα καϊκι θα τους σώσει, αλλά ο τρόμος που ένιωσε το αγόρι θα γίνει αιτία να χάσει τη φωνή του.
Μια μέρα στο λιμενοβραχίονα ο Αργύρης θα δει ένα δελφίνι. Πώς θα βοηθήσει το αγόρι η επαφή του με το ήμερο πλάσμα της θάλασσας;

Kριτικές:
...Το ότι η συγγραφέας είναι αγαπητή στο νεανικό κοινό οφείλεται στο ζωντανό τρόπο γραφής, στη ρέουσα γλώσσα της και στη θεματολογία της που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη. Τα ίδια χαρίσματα διαπιατώσαμε και στο καινούριο της βιβλίο. Το διαβάσαμε απνευστί. Είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα στον άνθρωπο και στα πλάσματα της θάλασσας.
Δέσποινα Σαββοπούλου
Τύπος της Κυριακής, 31.3.2013

...Γλυκιά ιστορία αγάπης, που τη διακρίνουν η ποιότητα γραφής και το ήθος
Ελένη Σαραντίτη
diastixo.gr

...Το έμπειρο χέρι μιας συγγραφέως, που ξέρει να χειρίζεται υπεύθυνα δύσκολες καταστάσεις, μας χαρίζει μια πρωτότυπη ιστορία γραμμένη με γνώση, ένα βιβλίο που πλουτίζει την παιδική λογοτεχνία μ'ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, Τεύχος 109, 2013

Το βιβλίο οδηγεί με περισσή φροντίδα τα μάτια και τη σκέψη των παιδιών της πρωτοσχολικής ηλικίας στην απόλαυση ενός φανταστικού και ταυτόχρονα αληθινού αφηγήματος (φανταστικός ρεαλισμός) με ξεκάθαρους στόχους και μεθοδολογία. Και τότε αναρωτιέσαι ποιος μάστορας ή ποια μαστόρισσα έστησε αυτό το απλό ιστόρημα χωρίς να απομακρυνθεί λεπτό από τη δημιουργική φαντασία, την ψυχολογία και τις φυσιολογικές αντιδράσεις ενός συνηθισμένου παιδιού, που ζώντας την καθημερινότητά του βιώνει μια ασυνήθιστη θαλασσινή περιπέτεια. Η υπόθεση της ιστορίας είναι φανταστική. Αναφέρεται σε μια θαλασσινή περιπέτεια που έχει ως κεντρικούς ήρωες ένα παιδί και ένα δελφίνι: Ο επαγγελματίας πατέρας με τον εφτάχρονο γιό του Αργύρη παίρνουν την οικογενειακή τους ψαρόβαρκα και ξεμακραίνουν από την ακτή για να ρίξουν τα δίχτυα τους στη θάλασσα. Πριν περάσει όμως πολλή ώρα και γυρίσει η βάρκα στο λιμάνι ο καιρός χαλάει, η βάρκα βουλιάζει, πατέρας και γιός κινδυνεύουν, αλλά τελικά διασώζονται. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της διάσωσης από τη μια ο φόβος και από την άλλη το γοερό κλάμα αφήνουν το στίγμα τους στο παιδί, που χάνει τη μιλιά του για μερικούς μήνες μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην ιστορία με το δελφίνι παρεμβαίνει αποφασιστικά η δύναμη της φύσης για να βοηθήσει την αποκατάσταση της ψυχοπνευματικής ισορροπίας του τρομαγμένου παιδιού. Η θεραπεία του ψυχικού κλονισμού της ακόλουθης αφωνίας του επιτυγχάνεται εκεί που η ανθρώπινη αγάπη και η επιστημονική δεοντολογία αποτυγχάνουν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο συμβολισμός της αλληλεξάρτησης του φυσικού με το ανθρώπινο περιβάλλον είναι έκδηλος όπως έκδηλη είναι και η έμμεση υπόδειξη τρόπων αποκατάστασης τραυματικών καταστάσεων με τέτοιο τρόπο που νομίζει κανείς ότι οργανώθηκε από ειδική επιστημονική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης...
Βαγγέλης Δημητριάδης,
Σχ. Σύμβουλος, περιοδικό «Απόπλους»

«Του κόπηκε η μιλιά» λέει ο λαός για κάποιον που φοβήθηκε πολύ. Κι αυτό ακριβώς συνέβη στον Αργύρη, το γιό ενός ψαρά, κάποιο μέρα που βγήκαν για ψάρεμα κι έπιασε φουρτούνα φοβερή, οπότε βρέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα, Η ζωή τους σώθηκε, μα ο Αργύρης έχασε τη φωνή του. Δύσκολη η ζωή του από τότε. Τα παιδιά στο σχολείο χρειάστηκε πολύ καιρό να μάθουν να τον αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που αρμόζει, τρόπο που τους δίδαξε η δασκάλα. Εντέλει η ζωγραφική και το συναπάντημα του Αργύρη με ένα κοπάδι δελφινιών θα κάνουν τελικά το θαύμα τους! Το έμπειρο χέρι μιας συγγραφέως, που ξέρει να χειρίζεται υπεύθυνα δύσκολες καταστάσεις, μας χαρίζει μια πρωτότυπη ιστορία γραμμένη με γνώση, ένα βιβλίο που πλουτίζει την παιδική μας λογοτεχνία μ’ ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Περιοδικό «Διαδρομές»

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::