ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

  "Η γάτα που δε νιαούριζε"
Μεταίχμιο, 2003
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
ISBN: 960-375-484-6

Περίληψη:
Η μικρούλα Μαίρη χάνει τη γάτα της τη Χιονάτη και είναι απαρηγόρητη. Ο μπαμπάς της, διάσημος βιολόγος, για να την ευχαριστήσει, αναλαμβάνει να ψτιάξει στο εργαστήρι του μια όμοια Χιονάτη. Το πείραμα θα έχει μια απρόοπτη εξέλιξη και θα θέσει ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα της εποχής μας, τη δημιουργία ζωής στα επιστημονικά εργαστήρια.

Kριτική:
"Η "Γάτα που δε νιαούριζε" αγγίζει ένα από τα μεγάλα όσο και ανη συχητικά σύγχρονα θέματα, αυτό της δημιουργίας ζωής στα εργαστήρια. Επίσης μιλά ευαίσθητα και διακριτικά για τον πόνο της απώλειας και της παραδοχής, πως σε όλους μας συμβαίνουν απώλειες, συχνά αναπάντεχες, συχνότερα δυσβάστακτες, και πως αυτό είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της ζωής, η οποία έχει να επιδείξει και όψεις χαριτωμένες και ευφρόσυνες, με ενθουσιασμούς και τέρψεις.
Τέλος, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ελληνικά παιδικά βιβλία με το θέμα αυτό και αυτής της ποιότητας δεν έτυχε να διαβάσουμε μέχρι τώρα."

"Ελευθεροτυπία" 14.11.2003

Το επίκαιρο θέμα, γραμμένο με ενθουσιασμό και φροντίδα, θέτει ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα του καιρού μας, τη δημιουργία ζωής στα επιστημονικά εργαστήρια. Η επάξια βραβευμένη συγγραφέας παιδικής Λογοτεχνίας Λίτσα Ψαραύτη με το παραμύθι της «Η γάτα που δε νιαούριζε» πιάνει το σφυ γμό του καιρού μας σε θέμα μείζον παγκόσμιας κλίμακας. Η χιονοστιβάδα της δημιουργίας ζωής στα επιστημονικά εργαστήρια είναι ορατή, κυλά και έρχεται καταπάνω μας με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες. Η συγγραφέας έχει το θάρρος να βλέπει ρεαλιστικά στο μάκρος του δρό μου που χάνεται στη στροφή, ίσως και στο γκρεμό. Εκεί θεατές βάζει τους νέους ανθρώπους, τα παιδιά. Η εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε από την Ελίζα Βαβούρη. Τα σχέδιά της έχουν επιτυχημένα χρώματα, φυσική κίνηση και άψογο ψυχισμό. Όλα αυτά μαζί με τα εναργή κείμενα της Λίτσας Ψαραύτη μιλούν στην ψυχή των παιδιών.

"Ή γάτα που δε νιαούριζε" της Λίτσας Ψαραύτη είναι ένα λαμπρό επίκαιρο συγκροτημένο παραμύθι που μαρτυρεί συγγραφέα με βαθύτατη γνώση της παιδικής ψυχής, αλλά συγχρόνως στέρεη αντίληψη του μορφωτικού σκοπού του παραμυθιού που είναι η τέρψη και η ψυχαγωγία με την αρχαία σημασία του όρου. Η γλώσσα της γραφής υποδειγματική, χαίρεσαι να διαβάζεις Ελληνικά."
"Πρωινός Λόγος" Ιωάννης Γ. Θεοχάρης 7.3.2004

"Ίσως είναι το μοναδικό βιβλίο για παιδιά γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά και θέτει το ζήτημα της κλωνοποίησης. Με εξαιρετική ευαισθησία και απλή γλώσσα η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της και παράλληλα προβάλει το ηθικό δίλημμα που προκύπτει."
"Πανσέληνος Θεσσαλονίκης" 29.6.2003

"Πρωτοποριακό και τρυφερό βιβλίο, με πλούσια πολύχρωμη εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη, που θέτει ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα της εποχής μας, τη δημιουργία ζωής στα επιστημονικά εργαστήρια. Ποιός άλλος συγγραφέας θα μπορούσε να προβληματίσει και τα πιό μικρά παιδιά με τόσο ευχάριστο τρόπο από την τιμημένη με κρατικό βραβείο Λίτσα Ψαραύτη;"
"¶υριανή" 22.6.2003

"Ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα της εποχής μας θίγει η γνωστή συγγραφέας σε αυτό το πλούσια και εξαιρετικά εικονογραφημένο βιβλίο τη δημιουργία ζωής στα επιστημονικά εργαστήρια;

Βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει θέμα για συζήτηση στο σπίτι ή στο σχολείο πάνω στο φλέγον αυτό και αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο ασφαλώς έχουν ακούσει τα παιδιά και ίσως θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα;
"
Περιοδικό "Διαδρομές" Τεύχος 1112, 2003

"Η Λίτσα Ψαραύτη έδωσε και πάλι το λογοτεχνικό της παρόν με το νέο παιδικό βιβλίο της, με πλούσια εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη. Ένα ακόμη πνευματικό δημιούργημα της κορυφαίας λογοτέχνιδας που, παρόλο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, προκαλεί το ενδιαφέρον για όλες τις ηλικίες με τα μηνύματα που αναδύει. Είναι ένα πρωτοποριακό βιβλίο, απ' τα ελάχιστα που έχουν εκδοθεί, τα οποία συνδυάζουν την παιδική και νεανική λογοτεχνία με τα συχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος και η κοινωνία.

Το καινούριο λογοτεχνικό έργο της Λίτσας Ψαραύτη επιβεβαιώνει το γνωστό ταλέντο της, τη μεγάλη ευαισθησία και αγάπη της για το παιδί, καθώς και την επίζηλη θέση που επάξια κατέχει στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας."
Περιοδικό "Μεθόριος" Τεύχος 10, 2003

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::