ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

  "Έχω ένα όνειρο"...Η φλόγα που δε σβήνει"
Πατάκης, 2000
Εικονογράφηση: Άννα Mενδρινού
ISBN: 960-16-0665-3

Περίληψη:
H συγγραφέας, 24 παιδιά δημοτικού σχολείου και η δασκάλα τους έχουν ένα κοινό όνειρο: Να γίνει εκεχειρία και ειρήνη σ' όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και η Ιερή Φλόγα να ταξιδέψει στις χώρες που σπαράσσονται από τα δεινά του πολέμου. Βοηθός στο έργο τους θα είναι η θεά Αθηνά, αυτοπροσώπως!

Kριτικές:
"...Εδώ έρχεται τώρα η κ. Ψαραύτη, με τη βοήθεια της κ. Mενδρινού και μας προσφέρει ένα όργανο, προκειμένου να εξηγήσουμε στους μικρούς αναγνώστες, τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Και αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι όπως είπα, να στείλουμε το αυθεντικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από κάποιες μεγάλες έννοιες. Τέτοιες έννοιες, σας ανέφερα ήδη, είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία, είναι η χρήση της Ολυμπιακής Φλόγας ως ενός μεγάλου συμβόλου, που ουσιαστικά συνδέεται με τη γνώση.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν να μυήσει κανείς τα παιδιά, με έναν τρυφερό και ταυτόχρονα έγκυρο τρόπο, σε αυτά όλα τα νοήματα.

Ελπίζω τα παιδιά, να είναι όλα ενημερωμένα, να έχουν διαβάσει πολλά πράγματα, να έχουν μπει στο νόημα του εθελοντισμού και πιστεύω ότι τέτοια βιβλία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, βοηθούν αποφασιστικά."

EYAΓΓEΛOΣ BENIZEΛOΣ
Υπουργός Πολιτισμού

"Το παιδικό βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη που παρουσιάζεται σήμερα πραγματεύεται ένα σπουδαίο "όνειρο" - αυτό της Αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της προσπάθειας αναβίωσής της στις μέρες μας.

Στην προσπάθεια αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ελπίζω ότι το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη θα συμβάλει ώστε τα παιδιά και οι νέοι της Ελλάδας να μεταμορφωθούν σε εφαλτήριο για τη διάδοση αυτού του Αρχαίου - αλλά και τόσο επίκαιρου στις μέρες μας - θεσμού για την Ειρήνη σε όλες τις γωνιές της γης. Συγχαρητήρια επομένως στην Λίτσα Ψαραύτη και στους εκδότες του βιβλίου για την ευαισθησία τους και για τη συμβολή τους στην προώθηση αυτού του μεγάλου Ελληνικού αλλά συνάμα και παγκόσμιου "ονείρου"."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ A. ΠAΠANΔPEOY
Yπ. Eξωτερικών

"...Το "Έχω ένα όνειρο... H φλόγα που δε σβήνει" αποδεικνύει αφ' ενός την εγρήγορση της συγγραφέως, την ετοιμότητα των αντανακλαστικών της γραφής της απέναντι στο κορυφαίο γεγονός που βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας: την πραγματοποίηση των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Εκτός, όμως, από την επίκαιρη αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η συγγραφέας κατορθώνει να ξεφύγει από το εφήμερο και το επικαιρικό και να υποβάλει μηνύματα διαχρονικά και επίκαιρα σε κάθε εποχή. Το όνειρο της Ιερής Eκεχειρίας δεν είναι παρά η αφορμή για να διατρανώσει τη συμπαράστασή της στον απανταχού άνθρωπο, ο οποίος ως θύμα ή θεατής της βαρβαρότητας των καιρών εμπλέκεται πάσχων στο ιστορικό γίγνεσθαι. H συγγραφέας θέτει "τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων" και ψηλαφεί με τρεμάμενα χέρια τις χαίνουσες πληγές πάνω στο σώμα της καθημαγμένης ανθρωπότητας. Επιστρατεύει την πολυδύναμη γραφή της για να συνδιαλέγει με τα τραύματα της Ιστορίας και να προσφέρει μια διαχρονική ερμηνεία του πολέμου ως παραλογισμού, οδύνης και αλόγιστης βίας. H πολυπόθητη αναζήτηση της ειρήνης προβάλλεται σε δραματική αντίστιξη με τη διαρκώς διαιωνιζόμενη αλλά πάντοτε ειδεχθή περιπέτεια του πολέμου.

...Το φιλειρηνικό μήνυμα της Λίτσας Ψαραύτη, συνδεδεμένο άρρηκτα με τις αξίες του Ολυμπιακού Πνεύματος, αποκτά μια εντονότερη συγκινησιακή δύναμη μέσα στη σημερινή συγκυρία, όπου οι αναμνήσεις του πολέμου, νωπές ακόμη, κατακλύζουν το παλίμψηστο της συλλογικής μνήμης, σήμερα, όπου για άλλη μια φορά ζούμε ένα νέο υπερσύγχρονο πόλεμο με σκοτεινές και ανυπολόγιστες συνέπειες.

...Όμως, το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη είναι μια μορφή αντίστασης σ' όλους αυτούς που σκότωσαν το "θεληματικό μαραθωνοδρόμο"
(για να θυμηθούμε το Γιώργο Σεφέρη) αλλά και η αισιόδοξη έκφραση της δυνατότητας να γίνει η Αθήνα του 2004 το "νικηφόρο περιβόλι" της ευγενούς άμιλλας και της παγκόσμιας ανθρωπιάς."

TZINA KAΛOΓHPOY
 Eπίκουρη Kαθηγήτρια Πανεπιστημίου Aθηνών

"Είναι από πάσης απόψεως ευπρόσδεκτο - ετούτες ιδιαίτερα τις μέρες - το βιβλίο της γνωστής συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη, η οποία, όπως είναι γνωστό, εφοδιάζει τα παιδιά μας με καλά βιβλία. Το καινούριο έργο της, επίκαιρο ως προς το θέμα του, αλλά αδιάπτωτου ενδιαφέροντος λόγω του πανάρχαιου και πανανθρώπινου πόθου για δικαιοσύνη, ειρήνη, σύμπνοια που περιτρέχει καθεμιά σελίδα με τρόπο πρωτότυπο και παραστατικό, κοσμείται από τις λεπταίσθητες εικόνες της Άννας Μενδρινού.

...Με ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες, συχνά ποιητικά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν λαούς και καθόρισαν πορείες, αλλά και με θρύλους, μύθους, παραδόσεις από ορισμένες χώρες (και από τη δική μας βεβαίως), που παραθέτει και συνταιριάζει καλώς τις σελίδες του

 "Έχω ένα όνειρο - η φλόγα που δε σβήνει", η Λίτσα Ψαραύτη προσφέρει στα παιδιά ένα ακόμα θερμό, καλό βιβλίο. Για την ενημέρωση, μα προπαντός για το στοχασμό, τη συγκίνηση και τη στερέωση της αγάπης τους για ειρήνη."

 Ελένη Σαραντίτη, "Ελευθεροτυπία" 30.05.2003

"...H συγγραφέας με ευρηματικό, όπως πάντα, τρόπο με τη δυνατή και γλαφυρή γραφή της εμπλέκει το παρόν με το παρελθόν. Την Αθηνά, το Δία, τον Τειρεσία, μαζί με τα σημερινά παιδιά που αγωνίζονται για την Ειρήνη."
"Κυριακάτικος Ριζοσπάστης" 15.06.2003

"...Το βιβλίο μέσα από αναδρομές σε αρχαίους μύθους και σε πολιτισμούς της οικουμένης, μεταφέρει νοερά την ιερή Ολυμπιακή Φλόγα σ' όλες τις εστίες των σύγχρονων πολέμων κηρύττοντας την ειρήνη, τη φι-λία και τη συνεργασία των λαών. Διαβάζοντάς το κανείς, μεγάλος ή μικρός στην ηλικία, κατανοεί και αναρωτιέται για το ρόλο των συγγραφέων και των διανοουμένων μπροστά στη σύγχρονη πολιτισμική κατολίσθηση, καθώς επικρατεί αποσιώπηση ή απροθυμία καταγγελιών και αντίστασης.

...H κάθε μοναχική φωνή, κάθε πνευματικού ανθρώπου, με ιστορικές μεταφορές, με αναλύσεις, με καταγγελίες και προτάσεις, πάντα έχει τη δύναμη της αλήθειας. Στο βιβλίο της Λ. Ψαραύτη καταγγέλλονται έμμεσα όλα τα δεινά της γης, που ενσωματώνονται στο μέγα δεινόν του πολέμου.

...Το βιβλίο της Λ. Ψαραύτη δίνει αφορμές και ερεθίσματα για βαθύτερο προβληματισμό και συζήτηση, βαραίνοντας την ευθύνη δασκάλων, γονιών και αναγνωστών και την ανίχνευση της αλήθειας του Ολυμπισμού."

Εφημερίδα "Χαραυγή" 25.10.2003

"H συγγραφέας δένει αρμονικά το παρόν με το παρελθόν, με αναφορές στις σημερινές δυνάμεις της βίας και των πολέμων, αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, σε θεούς και θεές, μάντεις και αθλητές. Καταφέρνει επίσης να αναδείξει τη λαμπρή πολιτισμική φυσιογνωμία των λαών της Ανατολής, ενσωματώνοντας στο κείμενο της παραμύθια από τις Χίλιες και μία νύχτες και τετράστιχα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Kαγιάμ.

Το βιβλίο ξεφεύγει από την επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και υποβάλλει μηνύματα διαχρονικά. Την αναζήτηση της ειρήνης, της εκεχειρίας και ένα οικονομικό κλίμα φιλίας, ανθρωπιάς και αδερφοσύνης των λαών."

Περιοδικό "Διαδρομές" Tεύχος 9-10, 2003

"Ένα εκπληκτικό βιβλίο που στέλνει με νεαρούς αγγελιαφόρους, μηνύματα αγάπης σε όλο τον κόσμο."
Περιοδικό "Super Kατερίνα" Aπρίλης 2003

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::