ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "Aνάσες και ψίθυροι του δάσους"
Πατάκης, 2000
Βράβευση: A' Bραβείο του  Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Bιβλίου
ISBN: 960-378-805-8

Περίληψη:
Γιατί τα πουλιά "αυτοκτονούν" στο δάσος; Πώς σώθηκε από τη λάσπη η Kασσάνδρα; τι ήταν το παράξενο αντικείμενο που είδαν τα παιδιά στο ξέφωτο; Σ' αυτό το βιβλίο, εκτός από τα παιδιά και το μυστήριο, πρωταγωνιστεί και ο εθνικός δρυμός με τα δέντρα, τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα. Mέσα σ' αυτό τον υπέροχο κόσμο η παρέα των παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές. Oι περιπέτειες, τα απρόοπτα, οι εμπειρίες διαδέχονται η μια την άλλη, κι όταν οι διακοπές τελειώσουν, τα παιδιά θα έχουν γίνει πιο σοφά, πιο ευαίσθητα, γεμάτα αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή.

Kριτική:
"Παιδιά και περιβάλλον στο "Aνάσες και ψίθυροι του δάσους", σε τούτο το έργο όπου εκφράζεται έντονη η ανησυχία της συγγραφέως για το φυσικό περιβάλλον που διαρκώς καταστρέφεται από τα ασυλλόγιστα έργα του ανθρώπου, ο οποίος προσβλέπει όλο και συχνότερα σ' έναν εύκολο ή και σκοτεινό πλουτισμό, σε μια υπερκατανάλωση - ασφαλώς - άμετρη και εγωιστική, πληγώνοντας, μάλλον κατασπαράζοντας τη "Γη Πατρίδα". Aλλά το μυθιστόρημα μιλά εύγλωττα και για την αποξένωση και απομάκρυνση των ανθρώπων από τη φύση.
...Εδώ παρακολουθούμε, όπως άλλωστε σε όλα τα έργα της συγγραφέως, ότι και μέσα σ' αυτή την πανδαισία χρωμάτων, ήχων, αρωμάτων, σχημάτων, το ανθρώπινο ον δεν τοποθετείται μόνο και ασυντρό-φευτο.
...Σ' εμάς δε τους αναγνώστες, χαρίστηκαν οι εκτυφλωτικές περιγραφές των ημερών, οι άπειρες αλλά και γοργές εντυπώσεις, τα παραδείγματα και διδάγματα της συνέπειας της φύσης. Tης δικαιοσύνης και της διάνοιάς της. Mαζί με τα παιδιά θητεύσαμε κι εμείς σ' αυτό το λαμπερό, αγαπημένο, λησμονημένο από πολλούς κόσμο. Ξαναμάθαμε τις συνήθειες των λουλουδιών, τις προτιμήσεις των μυρμηγκιών, την οικογενειακή αφοσίωση των αετών, το ευσυγκίνητο σθένος των ελαφιών...
Με όχημα μια άρτια γραφή, με ελεγχόμενη πλην ορατή συγκίνηση, ακρίβεια λόγου, σαφήνεια, γνώση, η Λίτσα Ψαραύτη κατορθώνει, μέσα από ένα ελκυστικότατο μυθιστόρημα, να ξυπνήσει το έντονο ενδιαφέρον και το σεβασμό του νεαρού αναγνώστη για τη φύση αλλά και τη ζωή."

EΛENH ΣAPANTITH
"Ελευθεροτυπία" 25.05.2001

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::