ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "Tο μυστικό τετράδιο"
Πατάκης, 1997
ISBN: 960-16-0414-6

Περίληψη:
Ένα φράγμα της ΔEH χτίζεται πάνω στο ποτάμι και το χωριό όπου ζει η Δάφνη βυθίζεται στα νερά της λίμνης. H οικογένεια αναγκάζεται να εγκατασταθεί σ' ένα υπόγειο διαμέρισμα της σύγχρονης Aθήνας. H μεγάλη πόλη όμως "...ξέρει να δείχνει τα δόντια της κι οι μυλόπετρές της μπορούν ν' αλέθουν και να κομματιάζουν τους αδύνατους και τους μοναχικούς.." H Δάφνη θα γνωρίσει το Θέμη και θ' ακολουθήσει τη μοίρα της... O Λευτέρης, όμως, ο μεγαλύτερος αδερφός της, θα πορευτεί σ' έναν κόσμο διαφορετικό, όπου υπάρχει ακόμα η ελπίδα, ο έρωτας και η χαρά της ζωής.

Kριτικές:
"...Το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους, εγχείρημα δύσκολο, στο οποίο όμως η συγγραφέας αντεπεξέρχεται με επιτυχία, έχοντας δυο βασικά ερείσματα: τη γνήσια λογοτεχνική πνοή και την πολύχρονη συγγραφική της πείρα.
Το μυστικό τετράδιο συγκεκριμένα αποτελεί τον ώριμο καρπό αυτής της δημιουργίας. Παρακολουθώντας την εκδίπλωση της ιστορίας και την ψυχογραφία των προσώπων, ο αναγνώστης εντοπίζει στοιχεία τα οποία αποδίδουν τη σταθερή και επιτυχημένη μετάσταση της συγγραφέα-πομπού σ' ένα άλλο επίπεδο επικοινωνίας, αυτό των νεαρών ενήλικων δεκτών του μηνύματός της.
H Λίτσα Ψαραύτη με ευαισθησία και σεβασμό, γνώση και δεξιοτεχνία εναλλάσσει στο "Μυστικό τετράδιο" με κινήσεις ακρίβειας - και αρμονίας - τον ανθρωπιστικό ρεαλισμό μ' ένα ρεαλισμό πικρό, ο οποίος απέχει πολύ από τον κυνισμό και το μηδενισμό, αγγίζει άμεσα το νεαρό ενήλικο αναγνώστη, ο οποίος έχει εισέλθει συνειδητά στη φάση της κοινωνικοποίησης και είναι ευαίσθητος στα σημεία των καιρών.
H συγγραφέας, με τη χαρακτηριστική αφηγηματική της δεινότητα, το γνωστό πυκνό της ύφος και την αβίαστη χρήση της γλώσσας στην περιγραφή, το διάλογο, την απόδοση του προφορικού λόγου - και ιδιαίτερα της διαλέκτου των νέων - στήνει με την ευαισθησία και την ενάργεια του λογοτέχνη-παρατηρητή ένα σκηνικό, στο οποίο ζωντανεύουν και δρουν επίσης πολλοί και χαρακτηριστικοί τύποι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Το βιβλίο αγγίζει το νεαρό αναγνώστη, καθώς πετυχαίνει να καταγράψει πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας, στις οποίες η συγγραφέας παρεμβάλλει με μαεστρία τόνους λυρικούς και ατμόσφαιρα που υποβάλλει: η αφήγηση των ονείρων, η περιγραφή στιγμών από τη χαρούμενη και ανέφελη παιδική ζωή της Δάφνης και του Λευτέρη κοντά στη φύση και η αγάπη, όπως αυτή αρθρώνεται σ' όλους τους τόνους, είναι νησίδες τρυφερότητας και γλυκύτητας, όπου ο διαμορφωμένος και πλούσιος κόσμος της συγγραφέα συναντά τον ευαίσθητο και πολυώνυμο ψυχισμό των νέων ανθρώπων.
H Λίτσα Ψαραύτη μοιράζεται μαζί μας την ανάγνωση ενός "μυστικού τετραδίου" που καταγράφει την ομορφιά αλλά και τη σκληρότητα της ζωής απλών, καθημερινών ανθρώπων. Της ζωής μας."

MAPIA-MAΓIA TZAΦEPOΠOYΛOY Διδάκτωρ Φιλολογίας
"H Λέσχη των Εκπαιδευτικών" Τεύχος 23, 1999

"...Μια γνωστή ιστορία. Από αυτές που διαδραματίζονται καθημερινώς σε όλο τον κόσμο. Από αυτές που γράφονται με λυγμούς τις νύχτες και μ' αναστεναγμούς τα πρωινά από εκατομμύρια εκπατρισμένους και που όσο ο καιρός περνά πολλαπλασιάζονται.
...H ελληνική λογοτεχνία για νέους έχει ασχοληθεί κατ' επανάληψιν με το συχνά δυσεπίλυτο - και δυσεπούλωτο - πρόβλημα της εσωτερικής μετανάστευσης. Το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη είναι ένα καλοζυγισμένο και ευαίσθητο έργο, προσθέτει τις δικές του ψηφίδες, καινούργια χρώματα και σχήματα, δηλαδή, στη σύνθεση του μωσαϊκού που εικονίζει τη μετανάστευση που άλλοι την είπαν ξεριζωμό και καταδίκη κι άλλοι αποκατάσταση."

EΛENH ΣAPANTITH
"Ελευθεροτυπία" 18.02.1998

"...Στο "Μυστικό Τετράδιο" εισδύει, με τη γνωστή δεξιοτεχνία και ευαισθησία της συγγραφέας, στο χώρο της σύγχρονης εσωτερικής μετανάστευσης και του βίαιου ξεριζωμού από τη γενέθλια γη, σ' ένα μεγάλο, άλυτο, οξυνόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αμέτρητοι άνθρωποι και δημιουργεί χιλιάδες πολίτες που ζουν στην καθημερινή απελπισία και αποξένωση. Προβλήματα οικονομικά, διλήμματα ηθικά, κατοικίες ακατάλληλες, πόλη αφιλόξενη, κυβέρνηση αδιάφορη, αδυναμία προσαρμογής, σχέσεις επιφανειακές, μοναξιά, ταπείνωση και η μεγάλη νοσταλγία που δε γιατρεύεται, γιατί η καινούρια ζωή που ζουν δεν είναι ικανή να παρηγορήσει.
Γραφή ρεαλιστική, με στιγμές ποιητικές, έγνοια για το νέο άνθρωπο, παρατηρητικότητα, ανησυχία, αισθήματα και καταγγελία για όλους όσοι θεωρούνται αρμόδιοι να προστατεύουν, αλλά αδιαφορούν και οδηγούν τους νέους στην απόγνωση, στην ήττα - προφέρει το καινούριο ενδιαφέρον βιβλίο της συγγραφέα Λίτσας Ψαραύτη."
TITINA ΔANEΛΛH
"Ριζοσπάστης" 12.02.1998

"H Λ.Ψ. με τη γνωστή ποιότητα της γραφής της, με τόλμη και ρεαλισμό, μας μεταφέρει στον κόσμο των σημερινών εφήβων και αποδείχνει ακόμα μια φορά πόσο καλά γνωρίζει τη νεανική ψυχή."
Περιοδικό "Διαδρομές" 1997

"Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον κόσμο των σημερινών εφήβων, με τα αδιέξοδα, τα καθημερινά προβλήματα και τις παγίδες της μεγάλης πόλης. Οι ήρωες - άλλοι αθώοι, ευαίσθητοι και μοναχικοί κι άλλοι μικρόψυχοι, πανούργοι και διεφθαρμένοι - παίζουν με τη ζωή, θριαμβεύουν ή συντρίβονται, χάνουν, κερδίζουν, πονούν, αγαπούν.
Κι ο έρωτας, πάντα κυρίαρχος, οδηγεί στην ολοκλήρωση και στη χαρά της ζωής. Περιοδικό "Ντίβα" Μάϊος 1998.
Εφηβικό είναι κι αυτό το μυθιστόρημα της Λ.Ψ., ψυχογραφικό, με έντονα τονισμένο το κοινωνικό στοιχείο. Αλήθειες που κάτω από το φως της πένας γίνονται σπαραχτικές μαρτυρίες ενός σάπιου και διεφθαρμένου κόσμου που δεν υπολογίζει αισθήματα κι ευαισθησίες."
EYΓENIA ZΩΓPAΦOY
Ριζοσπάστης 10.09.1998

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::