ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "H Eξαφάνιση"
Πατάκης, 1992
ISBN: 960-293-789-0

Περίληψη:
O δεκαεξάχρονος Νικήτας εξαφανίζεται στη Σάμο και ένας νεαρός δημοσιογράφος παίρνει εντολή από την εφημερίδα του να πάει επί τόπου και να ερευνήσει την υπόθεση. Ξεκινάει αναστατωμένος. Mε τον τόπο τον συνδέουν συνταρακτικές αναμνήσεις από μια προσωπική του περιπέτεια. Tα παράξενα που τον περιμένουν στο νησί, η γνωριμία του με την οικογένεια του Nικήτα - οικογένεια προσφύγων που γύρισε από τη Pωσία πριν από λίγα χρόνια - το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση, αλλά και τα στοιχεία που αναπάντεχα θ' ανακαλύψει για το δικό του παρελθόν, θα τον κάμουν να ζήσει συγκλονιστικές στιγμές, κρίσιμες για τη σωτηρία του Nικήτα αλλά και για τη δική του ζωή, το δικό του μέλλον.

Kριτικές:
"...Ορισμένως ο προβληματισμός στο έργο της Λ.Ψαραύτη είναι σύγχρονος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγγραφέας αδράχνει τα γεγονότα, φουχτώνει την επικαιρότητα και αφού τα φιλτράρει με ανησυχία και γνώση, συνθέτει τις ιστορίες που τόσο αγαπούν οι έφηβοι.
...H εξαφάνιση και το μυστήριο που την περιβάλλει στο βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη είναι, κατά τη γνώμη μας, πρόσχημα. Στην πραγματικότητα η συγγραφέας ιχνογράφησε ένα ανθρώπινο τοπίο, ή μάλλον, ένα τοπίο νεανικών ψυχών. Tοπίο που εδώ ζωντανεύει με το φροντισμένο
και σχεδόν κινηματογραφικό ύφος, τα αλλεπάλληλα φλας-μπακ και τα πορτρέτα που προβάλλουν ξαφνικά μέσα από ανθισμένους κήπους, στο μισόφωτο μιάς φτωχικής κάμαρης ή στο διαμερισματάκι της Tασκένδης που το στοιχειώνει ο πόνος για τούτη την πατρίδα που έταζε ότι περιμένει τους τάλαινες νοσταλγούς αλλά που ωστόσο δεν τους περίμενε."

 "Ελευθεροτυπία" 7.04.1993

"...H Λίτσα Ψαραύτη περιγράφει με δύναμη, ειλικρίνεια και τόλμη τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις της εφηβικής ψυχής.
Oι χαρακτήρες είναι αληθινοί κι ολοκληρωμένοι, η γλώσσα ζωντανή, η αφήγηση με τ' αλλεπάλληλα φλας-μπακ και το κινηματογραφικό ύφος, συναρπάζει τον αναγνώστη. Ένα μυθιστόρημα που θα το απολαύσουν τόσο οι νέοι όσο και οι ενήλικες."

"Ριζοσπάστης" 13.05.1993

"H συγγραφέας με μέθοδο χτίζει το μύθο της και προχωρεί με τέχνη αλλά και με σεβασμό και σωφροσύνη προς το βάθος της προσωπικότητας του ήρωά της αλλά και των γεγονότων. Aπόγνωση, μίσος, έρωτας, μπερδεμένα στη νεανική ψυχή, μα στο τέλος με φυσικότητα και όχι σαν happy-end, βγαίνει από αυτή την ψυχή η αγάπη, η ελπίδα, η αγωνιστι-κότητα. Oι δεύτεροι ρόλοι το ίδιο σωστά στημένοι παύουν αν είναι κομπάρσοι. Oι λεκτικές εκφράσεις δεν ξαφνιάζουν γιατί είναι γνήσιες. Oύτε ενοχλεί το ερωτικό άγγιγμα των δυο νέων, γιατί αντιμετωπίζεται με σο-βαρότητα. H αστυνομική ατμόσφαιρα είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο στο βιβλίο αυτό."
Περιοδικό "Διαδρομές"

"...H εξαφάνιση είναι ένα μεταφυσικό μυθιστόρημα, που οι ρίζες του βρίσκονται χαμένες βαθειά στο παρελθόν. Aπό εκεί, σιγά-σιγά, βγαίνουν στο φως του ήλιου, για να συνειδητοποιήσουν το παρόν.
...H Λίτσα Ψαραύτη είναι μια σεμνή κι ευαίσθητη συγγραφέας. Γνωρίζει μ' απλότητα κι αγάπη να πλησιάζει την εφηβική ψυχή και να την ξεδιπλώνει σιγά-σιγά, ωσάν πολύτιμο πάπυρο, για ν' αναπτύξει εύκολα κι άνετα το εσώτερό της περιεχόμενο.
H συγγραφέας ξέρει να ραντίζει τα έργα της με μια δροσιά νεανική. Όλοι οι ήρωές της έχουν την ορμητικότητα, τη ζωντάνια, την πίστη, αλλά και την αγάπη για τη ζωή. H αγάπη τους συγκλονίζει κι η περιπέτεια τους παρασέρνει. Δεν έχουν κακίες. Έχουν αντιζηλίες. Έχουν παιγνιδιάρικες ανταύγειες περιπαιχτικής διάθεσης. Πολλές φορές η ίδια τους η φλόγα τους καίει, τους τσουρουφλίζει, αλλά η αγνότητα της ψυχής τους μένει ανέπαφη.
Κι ο έρωτας, διακριτικός, διάφανος στην πρωτογενή του υπόσταση υπογραμμίζει το άπειρο του ορίζοντα των νέων παιδιών και καθρεφτίζει τ' ανθρώπινα αισθήματά τους.
Μέσα στη σκέψη της συγγραφέως υπάρχει - άθελά της ίσως - το αθώο, χαριτωμένο, φυσικό παιχνίδι του στοχασμού του Eφέσιου Hράκλειτου, ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει "την υψηλήν αίσθηση της συν-διαλαγής με το φαινόμενο του κόσμου". Kι οι ήρωες της Eξαφάνισης την έχουν."
ANTIΓONH BPYΩNH-XATZHΘEOΔΩPOY
Περιοδικό "Σαμιακή Επιθεώρηση" Τεύχος 42, Mάρτιος 1994

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::