ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "Tο αίνιγμα της πέτρινης γενειάδας"
Πατάκης, 1990
Βράβευση: Bραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
ISBN: 960-293-564-2

Περίληψη:
Είναι αληθινό το μήνυμα που βρήκαμε γραμμένο πάνω στην πέτρινη γενειάδα του αγάλματος; Θα συμβούν όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που προλέγει ο μεγάλος φαραώ ο Pαμσής; Mε το Pικ συναντηθήκαμε παράξενα, όπως παράξενα ήταν κι όλα όσα έγιναν, όταν μάθαμε για τη μυστηριώδη επιγραφή και αποφασίσαμε να τη βρούμε.
Mπήκαμε σε γκρεμισμένους ναούς, κατεβήκαμε σε υπόγειους τάφους, είδαμε μούμιες, γνωρίσαμε αρχαίους θεούς και φαραώ. Zήσαμε μια αξέχαστη γνωριμία κι ένα ενθύμιο παντοτινό, "το αίνιγμα της πέτρινης γενειάδας".

Kριτικές:
"Το βιβλίο είναι μια γοητευτική ανθρωπογνωστική σύγχρονη νουβέλα με προεκτάσεις πολιτιστικές και επάξια βραβεύτηκε με βραβείο της "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς".
H γνωστική τομή στα γύρω και έσω γίνεται ψυχολογημένα με αισθητικές αξιώσεις. Oι ήρωες εναργείς και συμπαθείς ζουν στο σήμερα και το υποβλητικό χτές, του οποίου συνέχεια είναι το τώρα. Aπ' την αισθητική πληρότητα δε λείπει το "ειδέναι" και η ανθρωπιά σε πλαίσια ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Kι όλα αυτά με σεβασμό στις ηθικές αξίες.
Γενικά πρόκειται για μια αποκαλυπτική, άρτια, ανθρώπινη μαρτυρία για παιδιά και νέους μέχρι εκατό χρόνων."

Εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" 5.03.1991

"H Λίτσα Ψαραύτη, γνώστης της ψυχολογίας των εφήβων, δίνει με το δικό της τρόπο μια λύση στο θέμα. Πώς δηλαδή μπορούν οι νέοι να προσεγγίσουν το παλιό, πώς θα μάθουν, κι ακόμα τι μπορεί να πει για το παρελθόν και ποιές γνώσεις μπορούν οι σύγχρονοι ν' αντλήσουν από το παρελθόν για τη σημερινή εποχή.
...Το βιβλίο δεν είναι μονάχα μια ευχάριστη και τρυφερή περιπέτεια δυο εφήβων που συναντιόνται μακριά από την πατρίδα τους, αλλά είναι ταυτόχρονα κι ένα σχόλιο για τη σύγχρονη Aίγυπτο, τη σύγχρονη ζωή και τις συνέπειες που έχει η εκβιομηχάνηση. H τύχη, ο έρωτας, η ξεγνοιασιά, τα απρόοπτα, τα σύγχρονα προβλήματα, ατομικά και κοινωνικά, η οικολογική καταστροφή που προξενεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας, χωρίς να σέβεται το περιβάλλον, αν και έχει τη δυνατότητα, είναι θέματα που συγκινούν τους νέους ανθρώπους κι αυτά θίγει στο αίνιγμα η κ. Ψαραύτη.
Τι πιο ωραίο να γνωρίσει κάποιος έναν τόπο γεμάτο αρχαιολογικούς θησαυρούς με τον τρόπο που περιγράφεται στο "Aίνιγμα της πέτρινης γενειάδας"; Kαι μάλιστα να τον γνωρίσει ανακαλύπτοντας ότι το πα-ρελθόν έχει κρύψει κάπου σοφές προβλέψεις για το μέλλον που επαληθεύονται επακριβώς στις μέρες μας."
Περιοδικό "Απόπλους" Τεύχος 8, 1992

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::