ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "Κασσάνδρα, η μάντισσα της Τροίας"
Πατάκης, 2009, Σελ. 162
Σειρά: Περιστέρια
ISBN:978-960-16-3234-6

Περίληψη:
Ένας τόπος ξακουστός όσο κανένας άλλος στον κόσμο. Μια βασιλοπούλα όμορφη και ανεξάρτητη, που την αγάπησε ένας θεός και της έδωσε το χάρισμα να προφητεύει όσα πρόκειται να συμβούν. Εκείνη όμως αρνήθηκε την αγάπη του και ο θεός την καταράστηκε να μην την πιστεύει κανείς. Μέσα από τα όνειρα και τα οράματά της βλέπει τους πολέμους πριν γίνουν, τις συμφορές πριν  έρθουν.
Στο ταξίδι της προς την αιχμαλωσία συνομιλεί με το νεκρό αγαπημένο της και διηγείται την προσωπική της περιπέτεια, η οποία είναι και η ιστορία της πολύπαθης Τροίας.

Kριτικές:
...Το βιβλίο αποτελεί στο σύνολό του μια άρτια λογοτεχνική μετάπλαση του Ιλιαδικού έπους ιδωμένου μέσα από την αφήγηση της τρωαδίτισσας Κασσάνδρας.... Η συγγραφέας επεχείρησε το φαινομενικά ακατόρθωτο: να συνυφάνει στοιχεία διαφόρων μυθολογικών κύκλων μέσα σε μια ολοκληρωμένη μυθιστορηματική σύνθεση... Μέσα από μια τεθλασμένη αφηγηματική γραμμή, εύρημα που επιτρέπει στη συγγραφέα να παρακολουθεί τα προγενέστερα, τα σύγχρονα και τα υστερόχρονα του μονολόγου της Κασσλανδρας, αποκαλύπτεται η ανθρώπινη διάσταση μιας φονικής σύγκρουσης που έσπειρε όλεθρο και θέρισε θάνατο.
....Βαθειά αντιπολεμικό στην αφηγηματική ουσία του, αλλά και καλλιτεχνικά άρτιο στη μορφή του, το μυθιστόρημα της Λ.Ψ. αποδεικνύει το αυτονόητο: τα μεγαλειώδη μορφώματα του λόγου, όπως είναι τα ομηρικά έπη και οι μυθολογικοί τραγικοί κύκλοι, προσφέρονται να δώσουν μηνύματα σε κάθε εποχή και σε κάθε αναγνωστικό κοινό. Αρκεί βέβαια, αυτός που θα αποπειραθεί να τα χρησιμοποιήσει να διαθέτει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αξιώνουν τα μεγάλα έργα τέχνης. Αυτόν τον όρο τον πληρεί, κατά τη γνώμη μου, η Λ.Ψ.

Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου
Δ.φ. σχολοκή σύμβουλος φιλολόγων - συγγραφέας
Περιοδικό Ίντεξ, τεύχος 33

...Πρόκειται για έργο καταφανώς αντιπολεμικό, το οποίο όμως δεν κραυγάζει παρά κυλά όπως πρέπει και όπως η καλή συγγραφέας γνωρίζει. Με ευγένεια και ήθος, τα οποία ευοδώνει μια άρτια, καθαρή γλώσσα.
Ελένη Σαραντίτη
Εφ.Ελευθεροτυπία, 19. 6. 2009

Τα ιστορικού και μυθολογικού χαρακτήρα βιβλία είναι η αδυναμία, αλλά και ένας τομέας που έχει διακριθεί η βραβευμένη συγγραφέας....
Διηγείται με συναρπαστική γραφή την ιστορία της Κασσάνδρας, μπερδεύοντας γλυκά την ιστορία και το μύθο...

Δέσποινα Σαββοπούλου
Ελεύθερος Τύπος

...Η ζωή της Κασσάνδρας συνεπαίρνει τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
Αγγελική Βαρελλά
Περιοδ. Διαδρομές, 2009

...Η συγγραφέας ανασύρει από τα βάθη του μύθου την ιστορία της και μας τη διηγείται ζωντανά και σ' εξαιρετική γλώσσα. Κάθε νέο βιβλίο της Λ.Ψ. είναι ένα μικρό εκδοτικό γεγονός!
Μαρίζα Ντεκάστρο
Εφ. Το Βήμα, 27-28 Ιουνίου 2009

...Σπάνια βρίσκουμε σε εισαγωγικά κείμενα βιβλίων, ιδίως με αναπλασμένο μυθικο-ιστορικό περιεχόμενο, αναφορές που να δικαιολογούν πέρα για πέρα το λόγο ή τους λόγους που οι συγγραφείς έγραψαν το βιβλίο και να έχουν τόσο εξομολογητική προδιάθεση....Η πρωτοπρόσωπη γραφή εντείνει την αίσθηση ότι παρακολουθούμε την εποχή του Τρωικού πολέμου... Το μυθιστόρημα, πέρα από την εύγλωττη ανιστόρηση της ελκυστικής ιστορίας...είναι και μια συστηματική προσπάθεια για τη διάδοση του αντιπολεμικού ιδεώδους. Η Λ.Ψ.όπως και άλλες φορές, γνωρίζοντας τις ατέλειες των προγραμμάτων σπουδών της εκπαίδευσης, επιχειρεί με τη λογοτεχνική της γραφίδα να κάμει μια απαραίτητη προσθήκη στα υπάρχοντα παιδικά αναγνώσματα.
Β. Δημητριάδης
Τ.σχολικός σύμβουλος - συγγραφέας
Περιοδικό "Απόπλους" Τεύχος 45-46

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::