ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "Tο φιλί της ζωής"
Πατάκης, 2005
ISBN: 960-16-1501-6

Περίληψη:
Όταν η χήρα μητέρα της δεκατετράχρονης Ιφιγένειας ξαναπαντρεύεται, η κόρη της, πληγωμένη, επαναστατημένη αλλά και αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά του πατριού της, που την κακοποιεί, φεύγει κρυφά από το σπίτι και φτάνει στην Αθήνα.
Στη μεγαλούπολη η Ιφιγένεια, που είναι μαθήτρια του γυμνασίου, περιφέρεται άστεγη, πεινασμένη, φοβισμένη, με μόνη συντροφιά και παρηγοριά το σκύλο της. Μαζί οργώνουν τους δρόμους της Αθήνας, μαζί κοιμούνται στα παγκάκια και τρώνε τ' αποφάγια στα φαστφουντάδικα.

Μέχρι που η τύχη τούς χαμογελά στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, της ευγενικής και συγκροτημένης Δανάης, η οποία τους προσφέρει φιλοξενία, αλλά και φυτεύει στην ψυχή της ταλαιπωρημένης Ιφιγένειας ελπίδες για μια καλύτερη ζωή και καινούριους ωραίους στόχους. Ένα απρόσμενο και τραγικό γεγονός θα οδηγήσει την Ιφιγένεια στο δρόμο της επιστροφής. Θα μάθει να κατανοεί, να συγχωρεί και να προετοιμάζει τον εαυτό της για τις χαρές που την περιμένουν.

Kριτικές:
"...H Λίτσα Ψαραύτη στο "Φιλί της ζωής" επισκέπτεται με τρυφερότητα, στοργή και μεγάλη προσοχή τον κόσμο της Ιφιγένειας που ταπεινώνεται και αναστατώνεται και εκρήγνυται προχωρώντας σε λάθος ενέργειες, απομακρυνόμενη από πρόσωπα αγαπημένα, στα οποία μπορούσε  και όφειλε - να ανοίξει την καρδιά της, να τον διώξουν μαζί τον εφιάλτη. H συγγραφέας επίσης δίνει ενδιαφέροντα όσο και τραγικά στιγμιότυπα από τη ζωή των αστέγων, με το νου τον γεμάτο απομεινάρια μιας άλλης "χώρας", όπου βλέμματα αγάπης, αγκαλιές, γλυκόλογα και όνειρα, νεανικές ελπίδες και αξιοπρέπεια, ζεστασιά και ομορφιά μαζεύουν, ξεθωριάζουν, αλλά δεν εξαφανίζονται τελείως. Τέλος, οι διάλογοι είναι γοργοί και ζωηροί, οι χαρακτήρες ρεαλιστικά σκιαγραφημένοι, εύπλαστη η γλώσσα και θερμή, και η ζωή στην πλούσια επαρχιακή πόλη απεικονίζεται πιστά. H Ιφιγένεια της είναι δυνατή και αξιαγάπητη. Το ίδιο και η φίλη της Δανάη, η σωτηρία της μ' άλλα λόγια. Εξαιρετικός ο χαρακτήρας της γιαγιάς. Πολύ παραστατική η φωτογραφία του εξώφυλλου. Ένα εν-διαφέρον καινούριο μυθιστόρημα περιμένει τους νέους μας."
"Ελευθεροτυπία" 3.06.2005

"...Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με ενδιαφέρουσα πλοκή, γλαφυρή περιγραφή της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και ολοζώντανους χαρακτήρες, που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα
- όπως άλλωστε όλα τα έργα της Ψαραύτη."

Περιοδικό "Διαδρομές", Τεύχος 19, 2005

"...Μέσα στις σελίδες του ξετυλίγεται με τη γνωστή γλαφυρότητα του ύφους της συγγραφέα, η περιπέτεια ενός δεκατετράχρονου μόλις κοριτσιού, της Ιφιγένειας.
Οι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος παρουσιάζονται με δύναμη και ρεαλισμό. O αναγνώστης παρακολουθεί με αδιάπτωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις των διαδραματιζομένων, που βιώνει η Ιφιγένεια, με συμπάθεια.

Γενικά στο βιβλίο διαγράφεται το προφίλ της σύγχρονης οικογένειας και κατ' επέκταση της κοινωνίας μας, που ενοχοποιείται για την αποποίηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών της έναντι της νέας γενιάς μας.
Συγχρόνως το μυθιστόρημα δίνει το μήνυμα στους εφήβους και τους νέους μας ότι μέσα απ' τη δική τους συγκατάβαση και κατανόηση θα αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Το "Φιλί της ζωής" της Λίτσας Ψαραύτη είναι έκφραση της αγάπης για τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους μας, αγάπης που αναδύεται μέσα από ολόκληρο το λογοτεχνικό της έργο."

"T. Νέα Ψυχικού" 4.11.2005

"...Ένα  κοινωνικό μυθιστόρημα με ανάγλυφες εικόνες και καθημερινούς ήρωες. Με το γνώριμο ύφος της συγγρφαφέως που γνωρίζει να κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία και εγρήγορση δημιουργώντας του αναγνωστικές προσδοκίες...Ρεαλισμός και ευαισθησία τα δυο επίπεδα, όπου τα δρώμενα δημιουργούν ζωνταμές εικόνες οι οποίες μέσα από έντονο και έμμεσο προβληματισμό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ενδιαφέροτσα και απολαυστική ανάγνωση."
Γ.Σ.Π., Περιοδικό "Διαβάζω" Σεπτ. 2006     

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::