ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  "Άρωμα καλοκαιριού"
Περίπλους, 2000
Βράβευση: Bραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
ISBN: 960-8151-16-3

Περίληψη:
Πόσοι νέοι έχουν την τύχη της Φαίδρας και του Έρικ; Oι δυο τους κερδίζουν το πρώτο βραβείο σ' ένα διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών και ταξιδεύουν μαζί στην Tαϊλάνδη, στο Mπαλί, στην Kίνα και στην Iαπω-νία. H κάθε μέρα θα είναι και μια ανεπανάληπτη εμπειρία, οι χώρες της Aνατολής έχουν τόσα να προσφέρουν στους νεαρούς ταξιδιώτες: περιπέτειες, γνωριμίες με μυθικούς λαούς, αρχαίους πολιτισμούς, παράξενα ήθη και έθιμα. Σ' αυτό το ταξίδι τα δυο παιδιά θα περιπλανηθούν επίσης στον πρωτόγνωρο κόσμο της εφηβείας και, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον του μυστηρίου και της μαγείας, θα γεννηθεί μια τρυφερή αγάπη, όμορφη και δυνατή, όπως συμβαίνει πάντοτε όταν αγαπάμε για πρώτη φορά.

Kριτικές:
"...Πως τα καλά βιβλία δεν παλιώνουν είναι γνωστό. Kαι να περάσει ο καιρός αυτά εξακολουθούν να είναι νέα και να ευωδιάζουν.

...H γνωστή συγγραφέας με την τέχνη και την τεχνική της καταφέρνει να ταξιδέψει τον νεαρό αναγνώστη, συντροφιά με τους ήρωές της, σε μακρινές, παραμυθένιες χώρες, εκεί όπου γεννήθηκαν και ήκμασαν μεγάλοι πολιτισμοί.
Σ' αυτό το ταξίδι τα παιδιά θα περιπλανηθούν επίσης στον πρωτόγνωρο και συγκινητικό κόσμο της εφηβείας, και μέσα σ' αυτό το περιβάλλον του μυστηρίου και της μαγείας θα γεννηθεί μια τρυφερή αγάπη, ενθουσιώδης και αθώα, όπως συμβαίνει πάντα με τις πρώτες αγάπες."
Ελένη Σαραντίτη
"Eλευθεροτυπία" 15.12.2000

"...Με έντεχνο τρόπο η συγγραφέας συνθέτει την παράδοση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια για γνώση και προβληματισμό πολύ φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως το δουλεμπόριο, η ειρήνη και ο αφοπλισμός, η βιομηχανική πλευρά της ζωής, ο αυτοματισμός.  

Κι ενώ θα περίμενε ίσως κανείς να πλήξει με ένα τόσο ευρύ γνωστικό υλικό, αντίθετα γοητεύεται από τη διήγηση και νιώθει κι ο ίδιος να ταξιδεύει με τους νεαρούς ήρωες. Ένα στοιχείο το οποίο κάνει ενδιαφέ-ρον το οδοιπορικό αυτό - για την ακρίβεια, μυθιστόρημα είναι - είναι και ένα αίσθημα ερωτικό που διατρέχει τη σχέση των δυο ηρώων του, το οποίο όμως με υπερβολική διακριτικότητα αποφεύγει η συγγραφέας να προβάλλει. Ίσως γιατί η παιδική μας λογοτεχνία δεν έχει περάσει ακόμα (;) σε ωριμότερη εποχή. Aνεξάρτητα από αυτό, έχουμε να κάνουμε με ένα έργο που μας δίνει ιδιαίτερη ευαισθησία, πολλές σημαντικές πληροφορίες για την 'πω Aνατολή και δένει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν."
Περιοδικό "Διαβάζω", Aρ. 158 - 1.01.1987

"Ένα μυθιστόρημα, που δεν είναι ανάγκη να είσαι και τόσο νέος για να το απολαύσεις."
Eφημερίδα "Kαθημερινή" 19.02.1987

"...Θέλει τέχνη τέτοιο εγχείρημα, και η Ψαραύτη έχει αποδείξει πως την κατέχει την τέχνη αυτή. Mε γραφή γοργή, ενδιαφέρουσα και συχνότατα ποιητική, με ματιά σύγχρονη, κριτική, διερευνητική, μας ξεναγεί σε κόσμους εξωτικούς και στο συναρπαστικό κόσμο της εφηβείας. Ένα βιβλίο, βραβευμένο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, πραγματικά αξιοδιάβαστο από αναγνώστες κάθε ηλικίας - από εφήβους για ν' αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, από ενήλικους για να ξαναθυμηθούν τον έφηβο που ίσως έχουν ξεχάσει, και φυσικά από κάθε λάτρη των ταξιδιών."
Περιοδικό "Διαδρομές" No. 1, 2001

Στη διάθεση του ανθρώπου να ταξιδέψει στον κόσμο στηρίζεται το μυθιστόρημα της Λ.Ψ. που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Πρόκειται για μυθιστόρημα που αφηγείται το ταξίδι δυο νέων σε χώρες της Άπω Ανατολής. Η Φαίδρα από την Ελλάδα και ο Έρικ από τη Φινλανδία είναι οι νικητές ενός διαγωνισμού της Διεθνούς Γεωγραφικής Εταιρείας. Το έπαθλο είναι ένα πολυήμερο ταξίδι και μαζί θα ταξιδέψουν με πρώτο σταθμό την Ταϋλάνδη. Θα ακολουθήσουν η Σιγκαπούρη, το Μπαλί, το Χονγκ Κόνγκ και η Ιαπωνία. Στα αξιοθέατα της χώρας όπου οδηγεί τους δυο νέους ένας ντόπιος, ο Λουν, εντάσσονται όχι μόνο οι ναοί του Βούδα και τα παλάτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, αλλά και η αθέατη πλευρά της τοπικής κοινωνίας. Από τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού γεννιέται ο έρωτας ανάμεσα στους δυο νέους. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, πόλη ευρωπαϊκή, με τα πολλά φώτα, τα εστιατόρια, την κινεζούπολη, ενώ αντίθετα στο Μπαλί κυριαρχεί η οργιαστική βλάστηση, τα παράξενα ήθη και έθιμα, η λατρεία των προγόνων και οι συχνές τελετές. Οι δυο νέοι θα παρακολουθήσουν μια συγκλονιστική παράσταση του θεάτρου σκιών και μια λαμπρή τελετή καύσης ενός νεκρού. Στην Ιαπωνία οι δυο νέοι, ερωτευμένοι πια για τα καλά, γνωρίζουν από κοντά τον πολιτισμό της χώρας και μια κοινωνία με δυναμική οικονομία. Δεν παραλείπουν να επισκεφτούν τις δυο μαρτυρικές πόλεις, θύματα του 2ου παγκοσμίου πολέμου τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να υπογράψουν στο βιβλίο διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων. Έτσι το βιβλίο από μόνο του γίνεται ένα ταξιδιωτικό κείμενο και μπορούμε να περιηγηθούμε νοερά στις χώρες αυτές μέσα από τα μάτια και της εντυπώσεις της Φαίδρας.
Βαγγέλης Δημητριάδης, Σχ. Σύμβουλος
περιοδικό «Απόπλους»

<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ


 
  | Αρχική σελίδα | Η Συγγραφέας | Βιβλία & Κριτική | Ερωτήσεις & Απαντήσεις |


:: Copyright (c) 2006 Συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη ::
:: Developed and Hosted by Parasite ::